Acasă Bebeluşi Când Încep Să Vadă Nou-născuții?

Când Încep Să Vadă Nou-născuții?

de Ionescu Elena
Când Încep Să Vadă Nou-născuții

Ai devenit proaspăt părinte și te întrebi când începe să vadă bebelușul tău? Ei bine, să știi că micuțul tău nu se naște cu o vedere perfectă, ci aceasta se dezvoltă treptat în primele luni de viață. Dar să vedem împreună cum evoluează vederea la bebeluși și ce anume pot percepe ei în această perioadă.

Dezvoltarea vederii la bebeluși: Tabel cronologic

Vederea este unul dintre simțurile esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului. În primele luni de viață, ochii micuțului trec prin schimbări rapide, permițându-i să descopere treptat lumea din jurul său. 

Iată un tabel cronologic care prezintă principalele etape ale dezvoltării vederii la bebeluși:

VârstaDezvoltarea vederii
Naștere– Vede neclar, distinge doar umbre și lumină
– Poate vedea clar la o distanță de 20-30 cm
– Preferă să privească fețele umane
1-2 luni– Urmărește obiectele în mișcare
– Începe să zâmbească când i se zâmbește
– Privirea devine mai focalizată
3-4 luni– Coordonarea ochi-mâini se îmbunătățește
– Poate fixa privirea pe obiecte
– Distinge culorile contrastante
5-6 luni– Vederea binoculară se dezvoltă
– Poate aprecia distanțele
– Observă detalii mai mici
7-8 luni– Coordonarea ochi-mâini este rafinată
– Poate urmări obiecte care cad
– Explorează vizual mediul înconjurător
9-12 luni– Vederea este aproape complet dezvoltată
– Poate recunoaște persoane familiare de la distanță
– Apreciază adâncimea și distanța obiectelor

Sper că acest tabel îți oferă o imagine clară asupra modului în care se dezvoltă vederea bebelușilor în primul an de viață și după. Nu uita, fiecare copil este unic și poate avea propriul său ritm de dezvoltare, dar aceste repere îți pot fi de ajutor pentru a ști la ce să te aștepți și cum să stimulezi vederea micuțului tău.

Primele zile de viață

În primele zile după naștere, nou-născuții nu văd prea clar. Ei pot distinge doar umbre, forme și lumini. De fapt, studiile arată că în această perioadă, bebelușii pot vedea clar doar la o distanță de 20-30 cm, adică exact distanța dintre fața ta și a lui când îl ții în brațe.

Însă nu te îngrijora, chiar dacă micuțul tău pare că se holbează în gol sau are o privire pierdută. El învață treptat să-și focalizeze privirea și să urmărească obiectele din jurul său. Iar tu poți să-l ajuți în acest proces, vorbindu-i cât mai mult și apropiindu-te de fața lui când îl hrănești sau îl schimbi.

Evoluția vederii în primele luni

Pe măsură ce trec săptămânile, vederea bebelușului se îmbunătățește tot mai mult. Astfel, în jurul vârstei de o lună, el poate deja să fixeze privirea pe fața ta și să urmărească obiecte în mișcare, dar încă nu le poate distinge foarte clar.

Abia pe la 2-3 luni, bebelușul începe să vadă mai clar și să distingă culorile. El este atras în special de contrastele puternice, cum ar fi alb-negru sau roșu-verde. De aceea, jucăriile în aceste nuanțe îi vor capta cel mai mult atenția.

Între 4-6 luni, micuțul tău devine tot mai interesat de lumea din jurul său. El poate acum să vadă la o distanță mai mare și să distingă detalii precum expresiile feței tale. Tot acum începe să-și coordoneze mișcările ochilor cu cele ale mâinilor, astfel încât să poată apuca obiectele pe care le vede.

Când ajunge vederea la maturitate?

Deși vederea bebelușilor evoluează foarte mult în primul an de viață, ea nu atinge nivelul celei a adulților decât în jurul vârstei de 3-5 ani. Până atunci, vor mai avea loc multe schimbări și îmbunătățiri.

De exemplu, bebelușii nu au o vedere binoculară (capacitatea de a folosi ambii ochi simultan pentru a percepe adâncimea și distanța) bine dezvoltată decât după vârsta de 4 luni. De asemenea, vederea color se rafinează treptat, astfel încât abia pe la 5-8 luni ei pot percepe întreaga gamă de culori.

Un alt aspect interesant este că culoarea ochilor la bebeluși se poate schimba în primele luni sau chiar primul an de viață. Astfel, chiar dacă la naștere ochii micuțului tău sunt căprui sau gri, nu te mira dacă pe parcurs vor deveni albaștri sau verzi. Culoarea definitivă a ochilor se stabilește de obicei până la vârsta de un an.

Cum îți dai seama dacă ceva nu este în regulă cu vederea bebelușului?

Deși dezvoltarea vederii urmează un curs firesc la majoritatea bebelușilor, uneori pot apărea și probleme. Iată câteva semne care ar putea indica faptul că ceva nu este în regulă cu vederea nou-născutului tău:

– Ochii par a fi bulbucați sau încrucișați după vârsta de 3-4 luni

– Pupilele au o culoare sau o mărime diferită

– Ochii se mișcă haotic și nu fixează privirea 

– Bebelușul nu urmărește obiectele în mișcare după 3 luni

– Prezintă sensibilitate crescută la lumină

– Are secreții abundente sau ochi roșii și iritați

Dacă observi astfel de semne, cel mai bine este să discuți cu medicul pediatru pentru a evalua situația și a exclude eventuale probleme de vedere.

Cum poți stimula vederea bebelușului tău

Acum că știi cum evoluează vederea la bebeluși, hai să vedem și ce poți face tu pentru a o stimula și dezvolta armonios:

– Vorbește-i cât mai mult bebelușului, pentru a-l încuraja să-ți urmărească fața și gura

– Oferă-i jucării cu contraste puternice de culoare și forme simple

– Agață deasupra pătuțului carusele colorate și jucării zornăitoare

– Schimbă periodic decorațiunile și aranjamentul camerei, pentru a-i oferi noi stimuli vizuali

– Petrece cât mai mult timp afară, pentru a-l expune la lumina naturală și la diversitatea mediului înconjurător

– Joacă-te cu el jocuri care implică urmărirea obiectelor cu privirea, precum „cucurigu” sau „unde este mingea?”

Nu uita că fiecare bebeluș se dezvoltă în ritmul său, așa că nu-ți face griji dacă al tău pare a fi puțin mai lent sau mai rapid decât alții. Atâta timp cât crește sănătos și fericit, totul este perfect!

Minunata lume vizuală a bebelușilor

Vederea este una dintre cele mai importante simțuri care îi permite bebelușului tău să descopere lumea din jurul său. Chiar dacă la început totul pare neclar și confuz pentru el, treptat, cu răbdare și stimulare din partea ta, micuțul va învăța să vadă tot mai clar și să se bucure de spectacolul vizual al vieții.

Așa că fii alături de el în această minunată călătorie și oferă-i cât mai multe ocazii de a explora și a se minuna. Iar dacă ai nelămuriri sau observi ceva în neregulă, nu ezita să ceri sfatul medicului. Împreună veți avea grijă ca ochișorii bebelușului tău să strălucească de sănătate și fericire!

Surse

S-ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Politica Cookies

Copyright @2024 – Toate drepturile rezervate. Proiectat și dezvoltat de DePluta