Acasă Ghidul ParintilorTraditii Când se rupe turta la fete? Totul despre acest obicei plin de semnificație

Când se rupe turta la fete? Totul despre acest obicei plin de semnificație

de Adrian Nita
fetita de un an

Te pregătești pentru un moment special în viața fetiței tale? Ruperea turtei este un eveniment plin de emoție și semnificație, care marchează intrarea micuței în lumea creștină și în comunitate. Dar când este momentul potrivit pentru a organiza această sărbătoare și ce presupune ea? Hai să aflăm împreună!

Vârsta potrivită pentru ruperea turtei

Tradiția spune că turta se rupe la fete exact în ziua în care împlinesc un an. Acest moment este considerat un prag important în viața copilului, iar părinții și nașii se adună pentru a o celebra pe micuță.

Totuși, în unele regiuni ale țării, precum Muntenia, se acceptă ca ruperea turtei să aibă loc oricând între 1 și 3 ani. Deci, dacă nu reușești să organizezi evenimentul chiar de ziua celui de-al doilea tort, nu te îngrijora! Ai o mică marjă de manevră.

Ziua potrivită pentru ruperea turtei

Pe lângă vârstă, și alegerea zilei în care va avea loc ceremonia este importantă. Deși îți dorești ca petrecerea să se desfășoare într-o zi însorită, de preferință într-o sâmbătă sau duminică, când toată lumea e liberă, tradițiile spun altceva.

Iată câteva sfaturi pentru alegerea datei:

 • Evită zilele de marți, considerate aducătoare de ghinion
 • Nu alege miercurea sau vinerea, fiind zile de post
 • Ocolește și duminica, fiind zi de sărbătoare religioasă
 • Optează pentru o zi „slobodă”, precum luni, joi sau sâmbătă

Desigur, acestea sunt doar superstiții, iar tu și familia ta veți decide ce vi se potrivește cel mai bine. Important este ca ruperea turtei să fie un moment de bucurie și celebrare!

Pregătirile pentru ruperea turtei

Odată stabilită data, e timpul să treceți la pregătiri! Iată ce trebuie să faceți:

 • Nașa se va ocupa de cumpărarea turtei, care trebuie să fie suficient de mare cât să ajungă pentru toți invitații. Poate opta și pentru prepararea ei în casă, urmând o rețetă tradițională.
 • Nașii vor cumpăra hăinuțe și încălțăminte noi pentru fetiță, precum și un cadou special.
 • Părinții vor pregăti daruri pentru nași și vor aduce lumânarea de la botezul micuței.
 • Se va aranja o tavă cu diverse obiecte simbolice, pe care fetița le va alege, marcându-i astfel viitorul.

Cu aceste pregătiri, ruperea turtei va fi un eveniment reușit și memorabil pentru toți cei prezenți!

Tradiții și obiceiuri legate de ruperea turtei

Ruperea turtei este un eveniment încărcat de simboluri și tradiții. Iată câteva dintre cele mai interesante:

 • Turta se rupe deasupra capului fetiței, iar bucățile se împart între invitați. Se spune că cine primește bucata cu moneda ascunsă în turtă va avea noroc și belșug.
 • Fetița este ținută în brațe de nașă în timpul ruperii turtei, iar nașul stă alături. Acest gest simbolizează protecția și dragostea nașilor față de copil.
 • După ruperea turtei, fetița este așezată pe o pernă, iar în fața ei se pun diverse obiecte: o carte, o lumânare, o oglindă, bani, un pieptene etc. Obiectul ales de micuță va indica înclinațiile și viitorul ei. De exemplu, dacă alege cartea, se spune că va fi deșteaptă și iubitoare de învățătură.
 • În unele zone, există obiceiul ca fetița să fie trecută prin turtă de trei ori, pentru a fi ferită de deochi și de rele.
 • La final, nașii dăruiesc fetiței hăinuțele și cadoul pregătit, iar părinții oferă daruri nașilor. Toată lumea se bucură de acest moment special și urează micuței sănătate și fericire.

Ce să aduci la ruperea turtei

Dacă ești invitat la o petrecere de rupere a turtei, e bine să știi ce să aduci pentru a respecta tradiția și a-i bucura pe sărbătoriți:

 • Un dar pentru fetiță, precum hăinuțe, jucării sau cărți potrivite vârstei sale
 • Flori pentru părinți și nași, ca semn de apreciere și respect
 • O pungă sau un plic cu bani, care se oferă micuței pentru a-i purta noroc și a o ajuta să crească mare și sănătoasă

Nu uita să aduci și multă voie bună și să te bucuri alături de familie și prieteni de acest moment unic!

Concluzie

Ruperea turtei la fete este un obicei plin de semnificație și emoție, care cere puțină planificare și atenție la detalii. De la alegerea zilei potrivite, la pregătirea turtei și a darurilor, fiecare element contribuie la crearea unei amintiri de neuitat pentru micuța ta și pentru întreaga familie.

Fie că alegi să respecți întocmai tradițiile sau să le adaptezi după preferințe, important este ca fetița ta să fie celebrată și iubită. Bucură-te de acest moment special și creează amintiri frumoase alături de cei dragi!

Îți dorim o petrecere minunată, plină de zâmbete, bucurie și emoție! Să creșteți mari și sănătoși împreună, iar micuța ta să aibă parte de tot binele din lume!

S-ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dumneavoastră de către acest site web.

De pluta logo transparent

Copyright @2024 – Toate drepturile rezervate. Proiectat și dezvoltat de DePluta

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Politica Cookies